Τα γεμιστά της γιαγιάς Μαρίκας

2016-06-30 12:35

  • ...στη γιαγιά Μαρίκα
  • που έβαλε τις βάσεις στους γευστικούς μου κάλυκες και μ' έμαθε να τρώω και να ταϊζω με την καρδιά μου... Σήμερα φτιάχνω γεμιστά. Ένα φαγάκι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα παιδικά μου καλοκαίρια στο χωριό- δώρο που δεν ευτύχισα να κάνω στα παιδιά μου... Η γιαγιά Μαρίκα λοιπόν, κρητικοπούλα βέρα, σ ένα ημιορεινό χωριό των Χανίων μ έμαθε πως η μαγειρική είναι ένας τρόπος να πεις σ αγαπώ. Μ έμαθε πως απ το τίποτα μπορείς να χορτάσεις χίλιους πεινασμένους κι όσους μπορεί να χωρέσει το τραπέζι σου. Αρκεί βέβαια να μην είσαι τεμπέλης.... Η γέμιση λοιπόν για τα γεμιστά μου... Φορτωμένα μυρωδιές σαν τα παιδικά μου χρόνια, γεμάτα χρώματα και ελληνικό καλοκαίρι!!!

Υλικά...

  • -1/2 κιλό ρύζι (αναμιγνύω καρολίνα 50%, 25% αμερικάνικο και 25 % γλασσέ για να χω όλες τις υφές δεν είναι δύσκολο να το δοκιμάσετε αλλιώς μια καρολίνα φτάνει)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα με το μαχαίρι
  • μαϊνδανό ψιλοκομμένο χωριστά τα κοτσανάκια χωριστά τα φύλλα
  • δυόσμο ψιλοκομμένο φρέσκο και ξηρό -βασιλικό ψιλοκομμένο -
  • φρέσκα νεαρά ντοματόφυλλα
  •  2-3 ψιλοκομμένα
  • 1 φλ ελαιόλαδο
  • το εσωτερικό απ τις ντομάτες κονκασέ
  • το εσωτερικό απ τις πιπεριές ψιλοκομμένο
  •  αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
  •  Εκτέλεση...
  • σε μια πλασοτέζα βάζω το μισό λάδι και τσιγαρίζω το κρεμμύδι και τα κοτσανάκια του μαϊνδανού, τον ξηρό δυόσμο τριμμένο, το αλάτι το πιπέρι και την ζάχαρη, και το εσωτερικό απ τις πιπεριές. -Όταν μελώσουν προσθέτω το ρύζι και ανακατεύω καλά τις γεύσεις. -Ρίχνω την ντομάτα και λίγο νερό να πάρουν βράση και κλείνω την εστία. -Ανακατεύω τα φρέσκα ψιλοκομμένα μυρωδικά και σκεπάζω να τραβήξει λίγο το ρύζι και να αναδειχθούν τ αρώματα. Μπορείτε μ' αυτόν τον τρόπο να φτιάξετε και γέμιση με πληγούρι ή ακόμα ακόμα να την σερβίρετε σαν ρυζότο με λίγο γιαούρτι απλά θα χρειαστεί να τελειώσετε το μαγείρεμα στην κατσαρόλα.
  •  Καλή επιτυχία και όποιες το τολμήσετε να με σκέφτεστε με αγάπη...
  • Συνταγη Κυρά Μάρω Αλεπού.