Ψωμάκια για χάμπουργκερ

2016-02-10 18:12

Ψωμάκια για χάμπουργκερ:

απο την Αθηνα Γουλα;
 

500 γραμμάρια αλεύρι για ολες τις χρησεις
280ml γάλα χλιαρο.
1 αυγό και 1 κροκο εξτρα για την επαλειψη
50 ml σπορελαιο ή βουτυρο
1 φακ μαγιά
2 κ σ ζάχαρη
1 κ γ αλάτι

Ανακατευουμε τη μαγια με το χλιαρο γαλα και τη ζαχαρη ,αφηνουμε για 10 λεπτα, για να σιγουρευτουμε οτι η μαγια ειναι ενεργη.
Σε ενα μπολ,βαζουμε το αλευρι μας..οχι ολο απο την αρχη, κραταμε λιγο, και προσθετουμε το αλατι , το σπορελαιο, το αβγο και το μειγμα μαγιας - γαλακτος.
Ζυμωνουμε μεχρι να εχουμε μία ζύμη μαλακή ..να μην κολλάει στα χέρια.
Σε αυτη τη φαση..αν χρειαστει ,ριχνουμε το αλευρακι που εχουμε κρατησει στην ακρη.

Την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αν η ζυμη μας, αφου εχει φουσκωσει κολλαει...δεν θα προσθεσουμε αλλο αλευρι. Εχουμε σε ενα μπολακι ή σπορελαιο ή βουτυρακι και απλα βαζουμε λιγο στα χερια μας και δουλευουμε τη ζυμη.
Κόβουμε μπαλάκια των 100 περίπου γρ.
Τα ζυμώνουμε και τα βάζουμε στο ταψί.
Αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 λεπτά και αλείφουμε με προαιρετικο έξτρα κρόκο...πασπαλίζουμε με σουσάμι αν θελουμε..ειναι προαιρετικο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 με 25 λεπτά στους 190 βαθμούς.

Ή συνταγή είναι απο την Μυρτώ Αγγέλου. Πανευκολα, αφρατα και πεντανοστιμα!