Πρόσφορο.

.

Για να τελεσθεί το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, πού είναι σκοπός της Θείας Λειτουργίας,

είναι απαραίτητο ο ιερεύς να εχει το πρόσφορο.

Απο το πρόσφορο ο ιερεύς θα βγάλει το μέρος εκείνο πού θα γίνει το Τίμιο Σώμα του Κυρίου,

τον «Αμνό», αλλά και τις μερίδες της Θεοτόκου, των Αγίων και των δικών μας ονομάτων (ζώντων και κεκοιμημένων) πού θα μνημονευθούν.

Για να γίνει όμως το πρόσφορό μας ευπρόσδεκτο και από τον Κύριο, πρέπει να έχουμε καθαρότητα ψυχής και σώματος με νηστεία και με εγκράτεια.

Πρώτα απ όλα πρέπει να πούμε ότι θεωρούμε ιδιαίτερη σημαντική την προετοιμασία του χώρου, στον οποίον θα παρασκευάσουμε το πρόσφορο.

Φροντίζουμε να είναι καθαρός, τακτοποιημένος, θυμιατισμένος.

Επίσης, τα σκεύη πού θα χρησιμοποιήσουμε για τον σκοπό αυτό, να είναι καθαρά και να εξυπηρετούν μόνο το ζύμωμα του προσφόρου και καμιά άλλη οικιακή εργασία. Το αλεύρι να είναι αρίστης ποιότητος, ειδικά ξεχωρισμένο για την παρασκευή προσφόρου.

Πέραν τούτου, αυτός πού ζυμώνει, οφείλει να φροντίση και για τη δική του σωματική και ψυχική προετοιμασία.

Δηλαδή να ασκή, ιδιαίτερα την ώρα του ζυμώματος, την προσευχή,

(χαιρετισμούς στην Παναγία ή παρακλήσεις, ή την ευχή καθώς και η γυναίκα να μην βρίσκεται σε περίοδο).

῞Ολα αυτά είναι πολύ σημαντικό να συνοδεύουν την παρασκευή του προσφόρου,

πού πρόκειται να χρησιμοποιηθή για τον πιο ιερό σκοπό.

Για να ετοιμάσουμε πρόσφορο καλό είναι να πάρουμε ευλογία από Ιερέα

ώστε να μας δώσει κάποιες οδηγίες πριν ξεκινήσουμε.

http://www.diakonima.gr

Θα χρειαστούμε :

Για 2 πρόσφορα

1 κιλό αλεύρι σκληρό κίτρινο

Προζύμι 300 γρ περίπου

2 κγ Αλάτι

300 ml νερό

2 μικρά ταψάκι

Καθαρό κερί για να κερωσουμε τα ταψάκι

Από το προηγούμενο βράδυ "πιάνουμε" το προζύμι, κομμάτι δηλαδή ζυμαριου που έχουμε κρατήσει από προηγούμενη φορά, αν είναι η πρώτη φορά φτιάχνουμε δικό μας. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το κρατημένο προζύμι ρίχνουμε νερό χλιαρό και λίγο αλεύρι και κάνουμε ένα χυλό.

Το αφήνουμε σκεπασμενο μέχρι την επόμενη μέρα που θα ζυμώσουμε.

Την επόμενη μέρα..

Κοσκινιζουμε το αλεύρι ρίχνουμε το αλάτι το φουσκωμένο προζύμι και το μισό χλιαρό νερό.

Ζυμώνουμε με δύναμη και με γροθιές ενώ σιγά σιγά ρίχνουμε και το υπόλοιπο νερό.

Θέλει αρκετό ζύμωμα ώστε η ζύμη μας να μην κολλάει στα χέρια. Θα μας πάρει περίπου ένα τέταρτο.

Αφού ζυμωθεί και γίνει το ζυμαράκι μας λείο και σφιχτό, το σταυρονουμε και το χωρίζουμε

στα δύο,(σ αυτό το σημείο κρατάμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης στο ψυγείο ώστε να έχουμε προζύμι

για την επόμενη φορά) δουλεύουμε ξανά το κάθε ζυμαράκι ώστε να μην αφήσουμε ατέλειες.

Στρογγιλευουμε το κάθε ζυμαράκι ώστε η επάνω πλευρά να είναι λεία και απαλή.

Αφήνουμε 5 λεπτάκια και ζεσταίνουμε λίγο τα ταψάκια μας να μπορέσουμε να τα περάσουμε με ένα κερί όπως λαδώνουμε.

Παίρνουμε το ζυμαράκι και το βάζουμε ένα σε κάθε ταψάκι.

Παίρνουμε τη σφραγίδα σταυρονουμε το ζυμαράκι και την τοποθετούμε πάνω στο ζυμαράκι κοιτώντας να είναι στο κέντρο. Πατάμε καλά και με δύναμη να βγει σωστά η σφραγίδα.

Αφαιρούμε σιγά τραβώντας πρώτα από τη μια μεριά και λίγο λίγο την τραβάμε.

Πρέπει το ζυμαράκι να είναι αρκετά σφιχτο για να βγει καθαρή η σφραγίδα.

Τώρα με μια οδοντογλιφιδα τρυπάμε το πρόσφορο έξω απ τη σφραγίδα ώστε να βγει ο αέρας στο ψήσιμο.

Το αφήνουμε σκεπασμενο με μια καθαρή πετσέτα για 2 με 3 ώρες.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς πάνω κάτω για 1 ώρα.

Πως πιάνουμε προζύμι για πρώτη φορά https://m.facebook.com/story.php…

Περισσότερες πληροφορίες εδώ http://www.diakonima.gr/…/m%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%…/

Blog

Προφιτερόλ νηστίσιμο!

Έψαχνα να βρω νηστίσιμη κρέμα για προφιτερόλ μιας και σε λίγες μέρες αρχίζει η νηστεία.... εεεεεε μη μείνουμε και χωρίς γλυκό αυτές τις μέρες. Την ιδέα για την κρέμα νισεστέ μου την έδωσε μια φίλη μου. Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε ένα αλλιώτικο προφιτερολ νηστίσιμο . Προς το παρόν δεν είχα...
Διαβάστε περισσότερα

Ιμάμ μπαϊλντί (Imam Bayildi).

Ιμάμ μπαϊλντί (Imam Bayildi). Το ιμάμ μπαϊλντί είναι συνταγή της τουρκικής κουζίνας το οποίο επίσης παρασκευάζεται στην Ελληνική.Το όνομά του σημαίνει «ο Ιμάμης μπαΐλντισε (λιποθύμησε)» επειδή, σύμφωνα με το μύθο, ένας ιμάμης που το δοκίμασε για πρώτη φορά, έχασε τις αισθήσεις του. Υλικα για 4...
Διαβάστε περισσότερα

Οι κολοκυθοκεφτέδες της γιαγιάς μου.

  Οι κολοκυθοκεφτέδες της γιαγιάς μου. Η γιαγιά μου εφτιαχνε τους πιο νόστιμους κολοκυθοκεφτέδες, είχε να το λέει όλη η γειτονιά συνήθως τους έφτιαχνε Τετάρτη και Παρασκευή και ποτέ δεν έβαζε αυγό και τυρί μέσα λόγο νηστείας . Πάντα όταν τους φτιάχνω τη θυμάμαι με αγάπη. Θα...
Διαβάστε περισσότερα

Cheesecake γιαούρτι!!

Cheesecake γιαούρτι Υλικά για 2 βαζακια 200 γρ τυρί κρέμα με 4% λιπαρά 200 γρ γιαούρτι με 2%λιπαρά 60 γρ βούτυρο 2 κσ ζάχαρη άχνη 125 γρ μπισκότα τύπο Digestive Εκτέλεση Χτυπάμε με το μιξερ το τυρί κρέμα, το γιαούρτι και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Θρυμματίζουμε τα μπισκότα και...
Διαβάστε περισσότερα

Ψωμί ζυμωτό.

Ψωμάκι ζυμωτό απ τα χεράκια μας. Εύκολο ψωμάκι με λίγο ζύμωμα και σε λίγη ώρα έχουμε ένα φρέσκο και νόστιμο ψωμάκι απ τα χεράκια μας, αφήστε που το ζύμωμα μας κάνει καλό, είναι κι ένας τρόπος εκτόνωσης!!!! Θα χρειαστούμε : 350 γρ αλεύρι κιτρινο 200 γρ αλευρι γοχ 1 φακελάκι μαγιά 1 κγ...
Διαβάστε περισσότερα

Τυρόπιτα χωρίς φύλλο

  Τυρόπιτα χωρίς φύλλο!! Αφράτη πεντανόστιμη τυρόπιτα στο τσακ μπαμ.. χωρίς φύλλο... Υλικά για ταψάκι 24 ×35 200 γρ φαρινάπ 250 γρ τυρί φέτα 60 γρ ανθότυρο 100 γρ μπέικον 70 γρ τριμμένη γραβιέρα 1 αυγό 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο 250 γρ γιαούρτι 150 γρ κρέμα γάλακτος Αλάτι...
Διαβάστε περισσότερα

Πρόσφορο.

. Για να τελεσθεί το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, πού είναι σκοπός της Θείας Λειτουργίας, είναι απαραίτητο ο ιερεύς να εχει το πρόσφορο. Απο το πρόσφορο ο ιερεύς θα βγάλει το μέρος εκείνο πού θα γίνει το Τίμιο Σώμα του Κυρίου, τον «Αμνό», αλλά και τις μερίδες της Θεοτόκου, των Αγίων και...
Διαβάστε περισσότερα

Κουλουράκια πορτοκαλιού σε σχήμα κουμπιού

Κουλουράκια πορτοκαλιού σε σχήμα κουμπιού!!! Έψαχνα για φωτογραφίες καλημέρας και έπεσε το μάτι μου σε φωτογραφίες με κουλουράκια σε σχήμα κουμπιού.. Έκανα τη δική μου συνταγή για κουλουράκια και με τη βοήθεια ποτηριών τα έφτιαξα!!!!! Από γεύση δεν παίζοντας.. Υλικά 1 ποτήρι ηλιέλαιο 1...
Διαβάστε περισσότερα

Ταραμοσαλάτα

Christina Katrivesi II Ταραμοσαλάτα...εδω και χρονια την φτιάχνω και δεν την αλλαζω με τίποτα.... Υλικά 200γρ.ταραμα 1 καρβέλι του κιλού ψωμάκι.(μουλιαζουμε) Μισό νεροπότηρο λεμόνι. Μισό νεροπότηρο λαδι 1 κρεμμύδι Τουρσί περίπου 100γρ. Εκτέλεση Βαζουμε τον ταραμά το κρεμμύδι το ψωμί(την...
Διαβάστε περισσότερα
 

 

 

 

Προτάσεις Ημέρας

Η Ομάδα μας

Αυτός το πεδίο είναι κενό.