Μπουγατσα Θεσσαλονικης με κιμα και πρασα

2016-02-07 18:51

Μπουγατσα Θεσσαλονικης με κιμα και πρασα:

απο την Ντινα Παρασκευα:
 

ΥΛΙΚΑ: 12 ΦΥΛΛΑ ΚΡΟΥΣΤΑΣ
500 ΓΡ. ΚΙΜΑ ΑΝΑΜΕΙΚΤΟ 
2 ΜΕΓΑΛΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ 
3 ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΑΣΑ 
2 ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟ 
ΛΙΓΟ ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ
ΛΙΓΗ ΖΑΧΑΡΗ 
ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΟ
4 ΚΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 
1 ΠΟΤΗΡΑΚΙ ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ)
1 ΚΡΟΚΟ ΑΥΓΟΥ 
1 ΦΛΥΤΖΑΝΑΚΙ (ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΦΕ) ΓΑΛΑ

Πώς το κάνουμε:
Καθαρίζω και κόβω σε ροδέλες τα κρεμμύδια (όχι λεπτές).
Καθαρίζω και κόβω τα πράσα σε ροδέλες (και το πράσινο).
Καθαρίζω και κόβω το σκόρδο.
Σε ένα τηγάνι με καπάκι βάζω το ελαιόλαδο και τσιγαρίζω τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα, ενώ τσιγαρίζω, αλατοπιπερώνω και ρίχνω την ζάχαρη (η θερμοκρασία μου είναι μέτρια). Ρίχνω το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο. Ανακατεύω λίγο να αναμιχθούν και σβήνω με το κρασί. Προσθέτω το μοσχοκάρυδο, δοκιμάζω και προσθέτω αλάτι ή πιπέρι αν χρειάζεται. Κλείνω το καπάκι για 5 λεπτά μόνο.
Ανοίγω το καπάκι δυναμώνω την φωτιά για λίγο ίσα ίσα να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Κατεβάζω από την φωτιά.
Παίρνω την λαμαρίνα του φούρνου και λαδώνω καλά τον πάτο και τα πλάγια. Ανάβω τον φούρνο στο 200.
Ανοίγω τα φύλλα και αρχίζω και στρώνω. Βάζω 7 φύλλα κάτω (δεν ξεχνώ να περνάω με ένα πινέλο λάδι σε κάθε φύλλο. Αλλά όχι πολύ)
Ρίχνω την γέμιση (να έχει κρυώσει) και στρώνω με μια σπάτουλα να πάει παντού.
Σκεπάζω από πάνω με τα υπόλοιπα 5 φύλλα. Φύλλο, λάδι, φύλλο, λάδι.
Διαλύω τον κρόκο στο γάλα και αλείφω από πάνω την μπουγάτσα.
Ψήνω στους 180 βαθμούς περίπου μισή ώρα. Πριν την βγάλουμε ανασηκώνουμε μια άκρη κι αν από κάτω έχει ροδίσει τότε είναι έτοιμη. Καλή επιτυχία!

Η γέμιση πρέπει να είναι κρύα διότι αν την ρίξουμε ζεστή τα φύλλα δεν θα γίνουν τραγανά. Τσιγαρίζουμε τον κιμά πρώτα και όχι τα κρεμμύδια και τα πράσα διότι αν τα ρίξουμε ανάποδα θα γίνουν βραστά