Μπακλαβας

2016-02-01 21:49

Μπακλαβας:

απο την Ρουλα Παπαλιαγκα:
  • 40 φυλλα κρουστας
  • 600 γρ. βούτυρο
  • 1200 γρ. καρύδια
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.σούπας κανέλα τριμμένη
  • λιγο μοσχοκάρυδο
  •  Γαρύφαλλα ολόκληρα

Για το σιρόπι:

  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 1 lt νερό
  • 2 φλούδες από πορτοκάλι
  • χυμό από 1 λεμόνι
χτυπαμε τα καρυδια στο μουλτι,οχι τριμμα αλλα χοντροκομμενα.τα ριχνουμε σε ενα μπολ και προσθερτουμε τη ζαχαρη κανελα μοσχοκαρυδο και λιγο γαρυφαλλο.ετοιμαζουμε τα φυλλα,θα πρεπει να ειναι κομμενα δηλαδη ισα με το ταψι μας.λιωνουμς το βουτυρο σε χαμηλη φωτια.κραταμε 18 φυλλα για κατω 9 για πανω.βουτυρωνουμε το ταψι και αρχιζουμε να στρωνουμε τα φυλλα βουτυρωνοντας τα καλα και χωρις να τα παταμε.αφου στρωθουν τα 9 φυλλα στρωνουμε εναλαξ φυλλο βουτυρο  γεμιση εως να τελειωσουν.ξανα παλι στρωνουμε φυλλο βουτυρο.εδω μπορει να μην φτασει το βουτυρο ισως χρειαστει λιγο παραπανω.αφου στρωθει και το τελευταιο,βαζουμε το ταψι στο ψυγειο καμια ωρα να σφιξει για να μπορεσουμε να το κοψουμε.κοβουμε προσεχτηκα σε μπακλαβοτα κομματια. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο σους 170 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά.

το σιροπι θελει βρασιμο 12 λεπτα σε σιγανη φωτια,25 λεπτα πριν ψηθει ο μπακλαβας βαζουμε το σιροπι να βρασει ωστε μολις βγει να το σιροπιασουμε αμεσως.