Μούγκρα

2016-05-08 14:49

 

Μούγκρα. Ανδρεας Ανδρεου

Υλικά:

4 κιλά κουνουπίδι περίπου καθαρισμένο σε κλωναράκια (αφαιρούμε τα πολύ σκληρά φύλλα

, μπορούμε να κρατήσουμε τα τρυφερά)

1200γρ προζύμι

200γρ σινάπι (σπόρους μουστάρδας μαύρους)

Αλατι

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε και ανοίγουμε τα κουνουπίδια σε κλωναράκια και τα πλένουμε. Βράζουμε αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει Αφού βράσει ρίχνουμε μέσα το κουνουπίδι λίγο λίγο για 2 με 3 λεπτά ( το νερό να σκεπάζει το κουνουπίδι) Όταν τα βγάλουμε από το νερό το αφήνουμε τα αλατίζουμε. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει όλο το κουνουπίδι. Διαλύεται το προζύμι με χλιαρό νερό (να γίνει μέτριος χυλός) Έχετε γυάλινα η πλαστικά βάζα έτοιμα. Βουτάτε στο χυλό το κουνουπίδι ένα ένα το ραντίζετε με σινάπι και το βαζετε στο βάζο. Όταν τελειώσει όλο το κουνουπίδι το καλύπτεται με τον χυλό που μας έχει μείνει (το κουνουπίδι πρεπει να σκεπάζεται από τον χυλό) Αφήνεται τα δοχεία για 2- 3 μέρες περίπου αλλά καθημερινά τα κουνάτε γιατί ο χυλός κάθεται στο κάτω μέρος του βάζου. Η μούγκρα μας είναι έτοιμη. Τα υλικά τα προσαρμόζεται αναλόγως της ποσότητας που θα κάνουμε, ο χυλός πρέπει να ειναι αρκετός για να καλύψει το κουνουπίδι. Σερβίρεται με αρκετό χυλό και ελαιόλαδο. Συνήθως παρασκευάζεται τις μέρες τον νηστειών.