Μελομακάρονα

2016-12-10 11:45

Μελομακαρονα.

Το μελομακάρονο ή μελομακάρουνο (φοινίκι στη Μικρασιατική διάλεκτο) είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, χυμό πορτοκαλιού και μέλι. Κατατάσσεται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων.Το μελομακάρονο στην αγγλική γλώσσα λέγεται "small honey cake".

Φετος εφτιαξα τη συνταγη της φιλης μου της Ελπίδας Elpida Charalampidou και ενα εχω να πω η συνταγή τα σπάει,αφρατα και μελωμενα μεχρι μεσα .

Υλικά

1+1/2 κούπα σπορέλαιο

1/2 κούπα ελαιόλαδο

1 κ.γ σόδα 1/2 κούπα ζάχαρη

1 κούπα χυμό πορτοκαλιού

2 κ.γ μπεικιν

1/2 κ.γ γαρύφαλλο

1 φλ του καφέ κονιάκ

2 κ.γ κανέλα

αλεύρι 800 γρ περίπου

ξύσμα πορτοκαλιού

Γέμιση

1/2 κούπα καρύδια-γαρύφαλο-κανέλα-ζάχαρη

Σιρόπι

3 κούπες νερό

2 κούπες ζάχαρη

1 κούπα μέλι

1 ξύλο κανέλας

5 γαρύφαλα

1/2 κούπα καρύδια

Οδηγίες

Βάζουμε σε ένα μπολ τα λάδια-χυμό-ξύσμα-ζάχαρη, κονιάκ-σόδα και ανακατεύουμε με σύρμα. Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι-μπέικιν-κανέλα, γαρύφαλο ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και βάζουμε, λαδόκολλα σε 2 λαμαρίνες. Προσθέτουμε το αλεύρι στο μείγμα με το λάδι και ανακατεύουμε. Μόλις ξεκολλήσει η ζύμη από το μπολ πλάθουμε τα μελομακάρονα Γεμίζουμε τα μελομακάρονα με καρύδι-ζάχαρη-γαρύφαλλο-κανέλα. Τα κλείνουμε καλά και ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Όση ώρα ψήνονται τα μελομακάρονα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά για 5 λεπτά και χαμηλώνουμε την φωτιά. Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα αφήνουμε 2-3 λεπτά να κρυώσουν. Τα σιροπιάζομαι λίγα λίγα και τελειώνουμε με τριμμένα καρύδια μυστικά όταν σιροπιάζω τα μελομακάρονα έχω το σιρόπι σε χαμηλή φωτιά. όσο πιο πολύ τα αφήσετε στο σιρόπι,τόσο μαλακώνουν. την συνταγή δεν την πείραξα καθόλου,απλά μέτρησα το αλεύρι

Συνταγή...Ελπιδα Χαραλαμπίδου....

http://elpidaslittlecorner.blogspot.gr/2016/11/blog-post_18.html?m=1