Κοτοπουλο Στιφάδο

2016-02-18 21:04

Κοτοπουλο Στιφάδο :

απο τον Πατηρ Αθανασιο Τσομπανιδη:
 
Υλικά:
1 κοτόπουλο τεμαχισμένο σε μερίδες ενάμισι κιλό περίπου
1,5 κιλό μικρά κρεμμύδια
1 ποτήρι ελαιόλαδο και μια κουταλιά φυτίνη
λίγο κόκκινο ξηρό κρασί 
4-5 φύλλα δάφνης
1 κουτί ντοματάκια κονσέρβας
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
1 κουτ. σούπας πάστα πιπεριάς Φλωρίνης
8-10 κόκκους μπαχάρι
1 μικρό ξυλάκι κανέλας
3 σκελίδες σκόρδο
μερικούς κόκκους μαυροπίπερο
αλάτι
Εκτέλεση:
Βράζουμε το τεμαχισμένο κοτόπουλο στη χύτρα ταχύτητος για 20 λεπτά.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα πλένουμε, τα σκουπίζουμε και τα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο στη γάστρα πάνω στο μάτι της κουζίνας. Ανακατεύουμε μερικές φορές και σβήνουμε με το κρασί. Σε λίγο προσθέτουμε τα ντοματάκια ψιλοκομμένα στο μπλέντερ, τον ντοματοπελτέ, την πάστα πιπεριάς Φλωρίνης, το σκόρδο σε κομμάτια, τα φύλλα δάφνης, τα μπαχαρικά και ζεστό ζουμάκι από τη χύτρα, όπου βράσαμε το κοτόπουλο. Μόλις αρχίσει το βράσιμο, βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και το αλάτι και βάζουμε την γάστρα με το καπάκι της σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. (Προσέχουμε να μη βάλουμε πολύ ζουμί από το βρασμένο κοτόπουλο. Όσο μας περισσέψει το κρατάμε για σούπα ή για μακαρονάδα.) Ψήνουμε το φαγητό για 45΄περίπου λεπτά με το καπάκι και άλλα 20΄ λεπτά χωρίς αυτό, μέχρι να μείνει με την σάλτσα του. Όσο μαγειρεύουμε δεν ανακατεύουμε το φαγητό μας, παρά μόνο κουνάμε τη χύτρα για να μην κολλήσει, αλλά και για να μείνουν τα κρεμμύδια ολόκληρα.
Καλή επιτυχία!