Φλαουνες Κυπριακες

2016-05-07 12:47

 

Φλαουνες Κυπριακες Πωλιν Νικολ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ:

2 κιλα αλευρι

(1 κιλο φαρινα και 1 κιλο χωριατικο).

1 κγ αλατι

1 κσ μπεικιν παουτερ

μεχλεπι, μαστιχα, γλυκανισο (αλεσμενα στο μπλεντερακι)

2 φλ λαδι (σπορελαιο, καλαμποκελαιο, σογιελαιο οτι λαδι απαυτα εχετε αλλα ΟΧΙ ελαιολαδο)

προζυμι στο μεγεθος 4 αυγων

γαλα χλιαρο για το ζυμωμα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ (ΦΩΚΟ)

1 κιλο χαλουμια

2.300 κιλα τυρι φλαουνας

1 φλ σιμιγδαλι

20 αυγα (περιπου)

1 κομματι προζυμι στο μεγεθος 4 αυγων

2 κσ μπεικιν παουτερ

μεχλεπι και μαστιχα αλεσμενα στο μπλεντερ

δυοσμο φρεσκο ψιλοκομμενο

2 φλ σταφιδακια (προαιρετικα

) 2 φλ ζαχαρη (προαιρετικα)

2-3 αυγα

για επαλειψη σησαμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

ΠΡΩΤΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΩΚΟ ΩΣ ΕΞΗΣ: 1) Τριβουμε τα τυρια και τα χαλουμια 2-3 μερες πριν. τα ανακατευουμε 3-4 φορες την μερα για να στεγνωσει λιγο το τυρι. (τα εχουμε στο ψυγειο για να μην ξυνισουν) 2) Για να φτιαξουμε τις φλαουνες ετοιμαζουμε τον φωκο απο το προηγουμενο βραδυ. - Βαζουμε στο μειγμα τυριων το σιμιγδαλι, το μεχλεπι και την μαστιχα και ανακατευουμε καλα. - κτυπαμε τα αυγα σε μια αλλη λεκανη (κτυπαμαι τα 16 αυγα και θα δουμε μετα αν συκωνει και τα υπολοιπα) - κανουμε ενα βαθουλωμα στο μεσο του μειγματος με το τυρι και προσθετουμε το προζυμι. ριχνουμε πανω τα αυγα και τριβουμε με τα δακτυλα πολυ καλα μεχρι να διαλυθει το προζυμι. κατοπιν ζυμωνουμε τον φωκο μεχρι να γινει ενα σφικτο μειγμα. ισως χρειαστει να προσθεσουμε και τα αλλα 4 αυγα. - την επομενη μερα προσθετουμε το μπεικον παουτερ, τον δυοσμο, την ζαχαρη και τα σταφυδακια και ζυμωνουμε καλα. ισως προσθεσουμε ακομα 1-2 αυγα αν χρειαστει για να γινει η γεμιση μας μαλακη. 3) ετοιμαζουμε την ζυμη ως εξης: - κοσκινιζουμε σε μια μεγαλη λεκανη τα αλευρα, και προσθετουμε το αλατι, το μπεικιν παουτερ, το μεχλεπι, την μαστιχα, τον γλυκανισσο και ανακατευουμε καλα. - προσθετουμε το λαδι και ρυζιαζουμε το αλευρι με τα δακτυλα μας. - στην συνεχεια προσθετουμε το προζυμι και γαλα χλιαρο και με τα δακτυλα μας τρυβουμε μεχρι να διαλυθει το προζυμη. - συνεχιζουμε να ζημωνουμε κανονικα προσθετοντας γαλα μεχρι να γινει μια ζυμη κανονικη. - αφηνουμε την ζυμη 2 ωρες σκεπασμενη σε ζεστο μερος να φουσκωσει. 4) παιρνουμε κομματια απο την ζυμη μας και ανοιγουμε φυλλο παχους 1/2 εκατοστου περιπου σε σχημα στρογγυλο. προσθετουμε τον φωκο στο μεσο του φυλλου μας, αλειφουμε τις γυρω γυρω ακρες με αυγο και κλεινουμε στα πλαι την φλαουνα (σαν να αγκαλιαζει το φυλλο μας τον φωκο). μεταφερουμε την φλαουνα την λαμαρινα μας και περναμε απο πανω με αυγο και πασπαλιζουμε με σισαμι. ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους για περιπου 40 λεπτα. ΣΗΜ: Οι φλαουνες μπορουν να ειναι αλμυρες με ή χωρις σταφυδες, κανονικες με ή χωρις σταφιδες και γλυκες με ή χωρις σταφιδες. αν τις θελουμε αλμυρες δεν βαζουμε ζαχαρη, αν τις θελουμε κανονικες τις κανουμε οπως πιο πανω και αν τις θελουμε γλυκιες βαζουμε μπολικη ζαχαρη.